Malenkij-robot

2009.02.24. 20:52

Sokféle könyv szól a Holokausztról, a szovjet hadifogoly táborokról, de kevés a szovjet munkatáborokról, ahová németeket küldtek. Ez a "németek" kifejezés akármilyen német vonatkozásra kiterjedt. Német nemzetiségű, német anyanyelvű, stb.

De miért is írok én erről? Nos... A szüleim és jómagam is tagjai vagyunk egy baráti társaságnak, amelynek egyik tagja egy pályázatot vitt anyukámnak. Tudta, hogy szeretek írogatni... A pályázat arról szólt, hogy a Malenkij-robotról kell anyagot gyűjteni, riportok alapján.

Jómagam nekifogtam, hogy megvalósítsam a dolgot. Három emberrel is beszéltem, akik különböző ideig voltak munkatáborban Szibériában, ill. a Kaukázuson. Szégyen, amit elvártak azoktól az emberektől. Földet túrni, bányászni, mikor a föld olyan mélységekig meg van fagyva, hogy egy nap sokszor csak egy rögnyi földet tudtak kikaparni. Mindezt azért, mert németek.
Sok esetben a szerencsétlenek még azt sem tudták először, hogy hová viszik őket. Az egyik néninek azt mondták, hogy a Bánságba mennek kukoricát szedni. Csak kicsit "messzebb esett az a Bánság és más volt ott a kukorica." 5 évig robotolt kint és mikor hazajött, senki nem várta. A családját kitelepítették Németországba, neki pedig itthon kellett maradnia, hátha valamit visszakapnak abból a földből, ami régen az övék volt. Mesélte, hogy később, elment ahhoz a házhoz, ahol addig élt. Már egy másik család lakott ott. Ő besurrant a házba, az istállóba, ahol egyetlen tehén állt. Az a tehén, ami még gyerekkorában ellátta a családját tejjel. A tehén pedig felismerte a hangját!!! Megdöbbentő és igazán nem mondhatjuk, hogy "Á, csak mese habbal" hiszen egy öreg néni nem hiszem, hogy csak úgy, kitalál ehhez hasonló történeteket.

A három riportot egy nap alatt készítettem el. Megdöbbenve és csodálkozva tértem haza. Hisz ez nem is olyan régen történt! Olyan hihetetlen!

Mindenesetre szeretném, hogy ha a pályázattal tervezett könyv tényleg megjelenne. Ajánlom mindenkinek, hogy nézzen körbe a témában, ha a közelmúltról akar tudni, hiszen ezek az utolsó emberek, akik még élnek és elmondhatják nekünk, mi történt...

Ez az élő történelem!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kockaslany.blog.hu/api/trackback/id/tr79963893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.02.24. 21:02:06

Szerencsére tőlünk nem vittek senkit semmilyen táborba, bár ez javarészt csak a szerencsén, a család szerény anyagi helyzetén meg nagyapáim leleményén múlott...

Kockás lány 2009.02.24. 21:53:24

@Alister: Malenkij-roboton az én rokonaim sem voltak, viszont a papám volt hadifogoly táborban... Uránbányában... Képzelheted!

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.03.01. 00:56:03

Idén havi két bejegyzésre számíthatunk?

Alister · http://lemuria.blog.hu/ 2009.05.07. 01:47:09

Az áprilisi két bejegyzéssel adósunk maradtál...:P
süti beállítások módosítása